Vi har kontroll över hela kedjan - från yngel till färdig fisk eller rom. I vår anläggning invid Österdalsälvens strand har vi utvecklat tekniker och anpassat utrustning för att själva ha kontroll och kunna producera produkter från fiskarnas hela kretslopp. I kassarna som är placerade i Österdalsälvens kalla, strömmande vatten finns idag cirka 30 ton fisk. Majoriteten är regnbågslax men vi har även ett bestånd röding från vilka vi planerar att producera exklusiv rödingrom inom en snar framtid.

 

All vår fisk lever i Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. Tack vare den uppströms liggande Trängseldammen, vilken har bottentappning, får älven en jämn sval temperatur under hela året. Det ger fiskarna en långsam tillväxt i en idealisk livsmiljö. Friska fina fiskar som smakar mycket i sig men som också producerar en förstklassig rom. Älvdalens rena vatten i Sveriges inland gör att våra produkter kan ätas av alla, inklusive barn och gravida.

 

I början av 90-talet började Hotell Hagström i Älvdalen servera Älvdalsrommen till sina gäster vilket fick stor uppskattning. Den förstklassiga matrommen som skördas för hand har dock enbart sålts lokalt via bryggförsäljning under 30 år. Under 2013 fick före detta kökschef på Hotell Hagström och numera inköpare på Grönsakshallen Sorunda, Jörgen Schröder och Älvdalslax åter kontakt och man insåg den verkliga potentialen i kvalitetsrommen från Älvdalen. Anders och Marit arbetade därefter fram en paketering och andra förutsättningar för att nå ut till fler. Vi är stolta över vårt ursprung och har för våra finaste matprodukter skapat ett sigill som vi kallar Oðerwilldera. Därmed finns produkterna Oðerwillderą idag tillgängliga för restauranger och delikatessbutiker i hela landet.

 

Oðerwilldera är älvdalsmål och betyder extra bra, ovanligt bra, bättre än annan, bättre än vanligt. Älvdalsmålet är mycket ålderdomligt och har utvecklats ur fornnordiskan som var det språk som talades i hela norra Europa för 1500 år sedan. De stora skillnaderna mellan älvdalskan och svenskan beror dels på att älvdalskan bevarat mycket mer av fornnordiskan än vad svenskan har, men även på att älvdalskan utvecklat en del särdrag som svenskan inte gjort.

 

Åter